Slumdog Millionaire

A "Kezdjük az évet jó filmmel Nemzeti Program" továbbá a "Pihentessük a lábat, hátha elmúlik a fél lábfejet beborító véraláfutás és dagadás Úniós Közalapítvány" támogatásával ma megnéztem Danny Boyle (Trainspotting, A Part, Sunshine) új filmjét, a Slumdog Millionaire-t.

A film története röviden: A főszereplő srác a 19 milliós Mumbai (volt Bombay) egyik szegénynegyedében nőtt fel, mégis eljut az indiai Legyen ön is milliomos utolsó, elképzelhetetlen vagyont érő kérdéséig. A nagy nap előtti éjszaka azonban beviszi a rendőrség, mert egy ilyen tanulatlan csoró honnan is tudhatná a kérdésekre a válaszokat, ha nem csalással. A kihallgatás alatt azonban megismerjük a srác életének fordulópontjait, amik révén a kvíz-show egy-egy kérdésére tudta a választ. Van szerelem, idegen kultúrák, önfeláldozás, realizmus (nyomor), gonoszok, hihetetlen jó (nyomornegyedből toborzott) gyerekszínészek.. És voltaképpen egy gyönyörű - bollywoodi - tündérmese.

Mivel az Oscar-jelölés szinte biztos, és Magyarországra a film a következő hetekben érkezik, lesz még sok szó róla sokfelé. Épp ezért nem akarok mélyebb elemzésekbe belemenni, pedig nem esne nehezemre hirtelen bölcsésszé alakulni, és asszociálva gondolkozni a kultúrák találkozásán, a "milyen India, s mi mit gondolunk róla" kérdésen, a TV-hatalmán, stb. stb.

Csak azt szeretném leírni, hogy mindenki menjen el, s nézze meg a filmet, mert tényleg emlékezetes élmény.

5 megjegyzés:

PinkTsunamii írta...

Klassz film. Az ünnepek alatt sikerült nekem is betalálnom. Ez volt a kakukkfióka a francia szekcióban.

b írta...

Jövő héten megmutatom egy indiai kolléganőnek. Kiváncsi vagyok indiai szemmel milyen.. (Meg mik a hibák :)

Na, és milyen filmek voltak a francia szekcióban?

PinkTsunamii írta...

Sikerült a Szkafander és pillangóval indítanom, nem könnyű film. Aztán a Paris, je t'aime visszahúzta a mosolyt az arcomra, valamint a Paranoid Park, a Flanders és a Persepolis (nem néztem végig) volt a francia filmek közül, amiknek nekiálltam.

http://www.imdb.com/title/tt0401383/
http://www.imdb.com/title/tt0401711/
http://www.imdb.com/title/tt0842929/
http://www.imdb.com/title/tt0450680/
http://www.imdb.com/title/tt0808417/

b írta...

A Persepolis nekem már megvolt. Mi nem tetszett benne? A technika nekem bejött, úgy emlékszem.

A Paranoid Park meg nem is francia. De amúgy sem jutott volna eszembe skate boardos filmet nézni :)

Mindenesetre köszi a tippeket. Melyikkel kezdjem?

PinkTsunamii írta...

Bármelyikkel kezdheted, nekem az első kettő volt maradandó nagyon. A Szkafander és pillangót viszont biztosan nem nézem meg többet.

A Persepolist azért nem néztem végig, mert rosszkor álltam neki, nem is érdekelt túlzottan, dolgom is lett közben és még nem kezdtem el újra. Fogom pótolni majd.