Az igazi Svájc

Appenzell Innerrhoden Svájc legkisebb kantonja a 26-ból, mindössze 17 ezren lakják az ország ÉK-i részén. Miután a XVI. században sikerült elszakadni a St. Gallen-i apáttól, és idővel felvetetni magukat a Svájci kantonok akkor még nagyon laza szövetségébe, még a századforduló előtt összevesztek a reformáción, s így jött létre a két Appenzell kanton: Innerrhoden (katolikus) és Ausserrhoden (református). (Ez nem ide tartozik, de Jura kanton csupán 1979-ben vált le Bernről - pont azért mert dominánsan katolikus, míg Bern protestáns. Így ma meg az okoz gondot, hogy Jura déli része hiába protestáns, s így Bernnél maradt, de a fővárossal szemben francia nyelvű.. Nehéz dolgok ezek.)

A Rajna-völgyből egy egysávos alsóbbrendű úton vágunk át a régióba. Ahogy kanyarog az út egy fehér Mercedes ML húz át minket a gyönyörű erdőn. Rendszáma AI, azaz helyi lehet.. de mégsem lehet biztos benne az ember, mert az alacsony autó-adóknak hála az összes bérautócég ide jegyzi be flottáját.

Kiérünk az erdőből, és elénktárul az igazi lándsáft. Káprázóan zöld mezőket kell elképzelni a hullámzó dombokon, tehén-kolompot, elszórt faházakat, a falukban festett homlokzatokat, s a háttérben a Säntis 2500m-es havas csúcsát a kék ég kontrasztjában.

De nem lehet megállni fényképezni, mert - szokás szerint - késésben vagyunk. Ugyanis április utolsó vasárnapja van, s az 1872 óta érvényben lévő alkotmány szerint minden évben ezen a napon tartják Appenzell faluban a Landesgemeindét, azaz az országos gyűlést. Ilyenkor a szavazásra jogosultak összegyűlnek a falu főterén, a férfiak oldalukon karddal, míg a nők a jogosultságot bizonyító okmánnyal, és közvetlenül törvényeket hoznak, valamint megválasztják a végrehajtó hatalmat jelentő tanácsot. Minden kérdésről nyiltan, kézfeltartással döntenek, és elméletileg bárki kifejtheti véleményét. Appenzell Innerrhoden különösen konzervatív kanton, így egészen 1991-ig kellett várni, hogy a nőket is bevonják a fehérnépnek nem való, komoly politikába - akkor is csak a berni legfelsőbb bíróság nyomására..

És valóban, Európa közepén (mert csak mi gonduljuk, hogy mi vagyunk ott - tőlünk nyugatabbra inkább tekintik Svájcot vagy Bajorországot annak) még mindig így, az 1585-as Ezüst Könyv szerint mennek a dolgok. Jó hosszan, 3 és fél órán át beszéltek az emberek a pulpituson érthetetlen schwytzer duetsch-ül, a szavazók sajna jobbára csak mindennapi öltözetben, esetleg öltönyben jelentek meg, és rendesen, kardcsörgetés nélkül, kézfeltartással szavaztak. Mertek volna nem eljönni - a törvény szerint a közügyekben való részvétel elmulasztása pénzbüntetéssel jár - kivéve, ha az időjárási körülmények vagy valami fontosabb kötelesség nem engedi. Ilyen lehet pl. a tehenek őrzése.

Képek itt.

Ja, és hogy milyen komoly döntéseket hoztak? Hogy mást ne mondjak betiltották a meztelen túrázást. Merthogy egyre több olyan német túrázó jelent meg a hegyeikben, akik az igazi természetközeliség jegyében nem viselt a bakancson kívül semmi mást. A szégyentelenek! Skandallum!

Nincsenek megjegyzések: