40 millió forintos bírság gyorshajtásért

Tavaly nyáron az amúgy gyönyörű Fribourg mellett békésen radarozó svájci rendőröket egy francia rendszámú Ferrari ébresztette fel, amint 250km/h-val tepert el melletük.

A csigaevő úriembernek nem ez volt az első gyorshajtása a kantonban, ezért az eljáró bíró keményebb büntetési tétel mellett döntött. A végeredmény szerint három hónapon belül 70 ezer CHF-et (mintegy 13.3 millió Ft-ot) kell befizetnie, továbbá kap 5 évre felfüggesztve még 138.5 ezer CHF (26.3 millió Ft) bírságot. Az indoklásban a bíró megjegyezte, hogy a kalkuláció során figyelembe vette a vétkes jelentősebb anyagi lehetőségeit is.

A történet üzenete az, hogy itt a közteherviselés még a bírságokban is megjelenik (lehetett volna ez is a post címe, de a blikkes felütés azért jobban hangzott), esetleg az, hogy a gazdaság ilyen szintjén meg kell emelni a tételeket, hogy elrettentő erejük legyen a büntetéseknek. Nekem azonban fontosabb, hogy 1) a készülékek hibahatárát 7km/h-ban veszik figyelembe 2) ha engem fényképeznek le, talán nem kell eladnom a lakásomat. Talán nem.

(forrás: NZZ)

Nincsenek megjegyzések: